Tez No İndirme Tez Künye Durumu
268232
Evaluation of urban regeneration issues for an early 20th century quarter: Kadiköy-Yeldeğirmeni / Bir erken 20. yüzyıl Kent Mahallesi için kentsel yenileşme konularının değelendirilmesi: Kadıköy Yeldeğirmeni
Yazar:GUSE TARKAY
Danışman: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Mimarlık Bölümü
Konu:Mimarlık = Architecture
Dizin:Sürdürülebilirlik = Sustainability
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2010
183 s.
1960'larda yeni bir kavram olan soylulaştırma, bir çeşit yerleşimin dönüşümü anlamında kullanıldı ve 1970'lerde ve 1980'lerde dünya çapında önem kazandı. Kavram, üst gelir grubu insanlar tarafından istila edilen, bazı yenileme projeleri ardından etkili ve pahalı mahallelere dönüştürülen mahalleler için kullanıldı. Bu süreç, eski yerleşenlerin yerinden oynaması, fiyatların artışı, toplumdaki insanlar arasında çatışma yaratması, sosyal çeşitliliği yok emesi gibi sebeplerle eleştirilmektedir.Farklı soylulaştırma dalgaları İstanbul'un bazı mahallelerinde dönüşümlere neden olmuştur. Kadıköy'ün erken bir 20. y.y. kent mahallesi olarak Yeldeğirmeni, mahallenin tarihi karakteri, Kadıköy merkezine yakın konumu, çeşitli ulaşım imkanları ve öncüler ile yatırımcıların varlığı gibi bazı özellikleri nedeniyle gelecek yıllarda soylulaştırma tehdidi ile karşılaşabilecek potansiyel bir alandır.Sürdürülebilir yerleşmelerin çevresel kaliteyi ve oturanların yaşam şekillerini iyileştirdiği, sosyal birliği sağladığı, sosyal bilinci arttırdığı göz önüne alındığında, bu tez soylulaştırmanın engellenebilmesi amacıyla Yeldeğirmeni için sürdürülebilir yenileşme modeli önermektedir. Alanda mekansal ve sosyal analizlerin yapılması için Yeldeğirmeni'ndeki İskele Sokak seçilmiştir. Bu analizlere göre fiziksel ihtiyaçları, fiziksel müdahaleleri, işlevsel kararları, sosyal ve çevresel önerileri ve ortalama toplam maliyeti içeren pilot bir yenileşme önerisi elde edilmiştir. Bir sokaktaki yenileşme önerisi göz önüne alınarak Yeldeğirmeni'nin genelindeki yenileşme süreci için bazı kararlar oluşturulmuştur.
In the 60s, a new notion gentrification was used as a kind of residential transformation and gained importance in the 1970s and 1980s through the world. The notion used for the quarters invaded by upper income people and transformed to eloquent and expensive quarters after some renewal projects. This process is criticized because of some negative effects such as, displacement of old residents, increase of the prices in the area, appearance of conflict between the people of community and disappearance of social diversity.Different waves of gentrification caused transformations in some urban quarters of İstanbul. Yeldeğirmeni, as an early 20th century historical urban quarter of Kadıköy, is a potential area that may face with the threat of gentrification in the coming years because of some properties like historical character of the quarter, location that is close to the Kadıköy center, diverse transportation facilities and the existence of pioneers and investors.Considering that sustainable settlements of a city upgrade the environmental quality and life patterns of the inhabitants, provide social unity between them, increase the social consciousness, this thesis proposes a sustainable regeneration model for Yeldeğirmeni to avoid gentrification. İskele Street in Yeldeğirmeni is selected to make the spatial and social analyses in the quarter. According to these analyses, a pilot regeneration proposal which includes physical needs, physical interventions, functional decisions, social and environmental recommendations and average total cost is provided for İskele Street. Taking into the pilot regeneration proposal of one street, some decisions are constituted for the regeneration process throughout Yeldeğirmeni.